VJENČANI BUKET – TRADICIJA KOJA SE NE ZAOBILAZI

OBJAVLJENO 20. 03. 2018. | Lela

vjenčani buket

odabir vjenčanog buketa

ZAŠTO MLADENKE NOSE VJENČANE BUKETE?

Vjenčani buket sinonim je za svaku mladenku ili vjenčanje, bez obzira gdje se ono održavalo i u kojem stilu ono bilo. Vjenčani buket od davnina predstavlja važan ukrasni moment za sve mladenke. No zašto i kako su mladenke počele nositi bukete zapravo je zanimljiva priča.

Mladenke su nosile svoje bukete još u davnoj povijesti, više je različitih podataka no sve vodi k jednoj istoj priči. A to je da su mladenke nosile bukete kako bi na taj dan posebno mirisale. Naime, tada se mladenke nisu imale prilike kupali svaki dani niti su imali mogućnosti koristiti razne kozmetičke preparate. Uz buket mirisnog cvijeća i bilja, mladenke su ipak mogle lijepo mirisati i osjećati se posebno na svoj dan. Neki podaci govore da se za vjenčani buket koristilo razno začinsko bilje. A to se isto bilje kasnije tokom večeri koristilo prilikom objeda. Zvuči pomalo neobično, zar ne? Uz to, određene su biljke imale određenu simboliku i donosile sreću pa je razumljivo da su ih mladenke htjele imati uz sebe.

Smatralo se da mladenke donose sreću pa su im u 17. stoljeću trgali komadiće njihovih haljina kako bi gostima donijele komadić sreće. Kako niti jednoj mladenki to sigurno nije bilo ugodno, s vremenom su mladenke počele, umjesto svoje haljine donositi sreću gostima na drugačiji način. I tako je započeo običaj bacanja buketa. I dan danas se taj običaj prakticira na gotovo svim vjenčanjima. Koliko donosi sreću treba pitati one koje su bar jednom uhvatile buket 🙂

Iako se kroz povijest priča o buketa mijenjala i on je imao različite uloge jedno je sigurno. Vjenčani buket sinonim je za pomno odabrano cvijeće mladenke na njezin najvažniji dan. I bez obzira koji stil vjenčanja odabrale, koje boje preferirale, mladenke zapravo odabirom vjenčanog buketa iskazuju svoju osobnost. Mladenke kroz odabir buketa biraju svoje najdraže cvijeće, boje, svojim stilom pokazuju svoju posebnost i jedinstvenost.

Stoga, kao što ne postoje dvije iste mladenke teško da ćete pronaći dva identična vjenčana buketa.

Pogledajte sve članke


Top