OD TRŽNICE DO BUKETA

DOBILI STE PREKRASAN BUKET CVIJEĆA, STAVILI GA U VAZU I UŽIVATE GLEDAJUĆI GA. DALI STE SE IKADA ZAPITALI KAKO JE NASTAO, TKO GA JE NAPRAVIO I KOLIKO JE TRUDA I VREMENA ULOŽENO U IZRADU?

Ovom kratkom pričom želja mi je upoznati vas s procesom izrade buketa, od same nabave cvijeća do pakiranja.Dan započinjem posjetom veleprodaji cvijeća jer želim osobno pregledati naručeno cvijeće i odabrati nove vrste. Naglasak stavljam na najkvalitetnije i svježe vrste, a u tome mi pomaže iskustvo i odlična suradnja s dobavljačima i uzgajivačima.

Nakon jutarnje avanture, cvijeće dostavljam u radionu gdje svaki cvijet i stapka prolaze kroz stručne ruke mojih djelatnica floristica. Cvijeće se u radioni čisti od suvišnog lišća, a ukoliko se radi o ružama potrebno je ukloniti i svaki trn. Na stapkama je potrebno napraviti kosi rez dužine 2 cm kako bi moglo što bolje i lakše upijati vodu. Voda mora biti hladna i čista kako bi cvijeće trajalo što duže i nije preporučljivo stavljati šećer ili aspirin jer to zatvara pore na stapkama te cvijeće brže uvene.

Cvijeće dodatno držimo u frižiderima kako bismo ga održali svježim i cvjetove zatvorenim. Od trenutka branja pa sve do krajnjeg korisnika za cvijeće je idealno da boravi u specijaliziranim hladnjačama i na točno određenimtemperaturama kako bi se usporio proces starenja i omogućilo krajnjem korisniku da što duže uživa u mirisu, svježini i ljepoti cvijeća.

Na redu je papirologija – ponekad traje i po par sati da svaki cvijet i zelenilo prebrojimo, zapišemo, odredimo šifre, stavimo cijene… ali o tome nećemo jer više volimo cvijeće, kreativnost i izradu dekoracija. Dakle, kod izrade buketa važni su podjednako dizajn, kompozicija, boja i matematika. Kako nastaje buket?

Usklađivanjem cvjetnih vrsta prema obliku, boji i vijeku trajanja sa zadanom temom odnosno prigodom, pazeći cijelo vrijeme na zadani budžet. Stil i način slaganja buketa ovise o prigodi, vrstama cvijeća, želji naručitelja kao i o trenutnoj inspiraciji cvjećara.
Međutim postoje i tehnička pravila kojih se svaki cvjećar mora pridržavati. Tehnička izvedba buketa i aranžmana uče se godinama, a pri tom je vrlo važno i radno iskustvo. Međutim, ja bih rekla, da je najvažnija ljubav prema cvijeću!

Buket, kada je gotov, umotamo ili kako ljepše volim reći, bogato ga ušuškamo u fine svilene papire te dekoriramo rips trakom odnosno raskošnom mašnom.

Cvjetne dekoracije i instalacije koje radimo u vazama stavljamo u Lela Design kutije, izrađene prema našem dizajnu te ih opet raskošno ušuškamo u fine svilene papire i dekoriramo rips trakom.

Cvjetne dekoracije u kutijama, osmislili smo za situacije kada primatelj ili primateljica zasigurno nemaju vazu pri ruci. U kutije, dimenzija 12x12x12 cm, stavljamo vodom natopljene cvjećarske spužve kako bi cvijeće moglo dugo potrajati. Otkrit ću vam tajnu, a to je, cvijeće tretirano na ovaj način traje duže od buketa jer su stapke rezane na kraću dužinu te cvijet bolje i lakše upija vodu.

Proizvod – cvijeće u kutiji, dolazi u bijelim Lela Design kutijama, dimenzija 63x16x10 cm također ušuškano u fine svilene papire i dekorirano rips trakom. Ovaj proizvod namijenjen je osobama koje vole same aranžirati.Ako želite odabrani buket cvijeća ili cvjetnu dekoraciju poslati na dostavu uz cvijeće dolazi i personalizirana poruka za primatelja.

I na kraju, osmjeh za naručitelja, završni je ”touch” kojim ponosno predajemo naših ruku djelo, izrađeno s puno pažnje i ljubavi.