PUTOVANJA KAO VJEČNA INSPIRACIJA

TAJLAND RAJ ZA SVE KOJI VOLE CVIJEĆE I BILJE

Putovanje kao vječna inspiracija – vodim vas na Tajland! Dok iščekujemo prve pahulje snjega vodim vas u jednu daleku zemlju koja me uvijek iznova oduševi.

Svjetlo zelena boja bilja djeluje kao da je tamo uvijek proljeće i da je baš sve svježe i propupalo. Tajland je raj za sve one koji obožavaju cvijeće, bilje, voće neopisivih boja, okusa i naziva… Jako sam se veselila ponovnom odlasku na taj divan “šareno – zeleni raj”. Ovaj put sam imala veliku želju obići  tržnicu cvijeća u Banghoku i jednu od najpoznatijih tržnica – plutajući market.

Putovanja su moja vječna inspiracija na kojima napunim baterije i na kojima već u glavi smislim što i kako želim raditi u novoj sezoni. Putovanja kao vječna inspiracija za brojne cvjetne dekoracije koje izlaze iz Lela Design studija. Oduševe me svi ti novi oblici, boje, raznolike vrste cvijeća i bilja. Ovaj puta vodim i vas, barem kroz slike i to na dvije fenomenalne destinacije, kako biste doživjeli djelić te šarolike ljepote kojoj je stvarno teško odoljeti.

PRVA POSTAJA – TRŽNICA CVIJEĆA U BANGHOKU

Ogromna, velika tržnica cvijeća podsjeća na mali grad jer uključuje i sve okolne ulice s bogatim dućanima veleprodaje cvijeća. Na samoj tržnici prodaje se cvijeće u rinfuzi i mogu se vidjeti ogromne količine orhideja u raznim bojama, karanfila, lopoča, banana, kadifica, ruža…. Jedna od posebnosti je da svaka kuća, dućan, poslovni prostor ima svoj hram koji svakodnevno ukrašavaju svježim cvijećem, tako da je potreba za cvijećem svakodnevna i u ogromnim količinama. Zamislite samo koliko je to cvijeća ako se uzme u obzir da je na  Tajlandu cca 69 000 milijuna ljudi. Na ovoj tržnici mogu se pronaći štandovi koji izrađuju male vjenčiće koji im služe za ukrašavanje tih vlastitih hramova.

Ono što je mene oduševilo koliko je cvijeće koje prodaju kvalitetno, prepuno raskošnih pupoljaka i svježe. Potpuni raj za moje oči.

DRUGA POSTAJA – PLUTAJUĆI MARKET

Drugo mjesto koje potpuno oduševljava je plutajući market. Već samim dolaskom na to čarobno mjesto ostat ćete prepuni dojmova koje ćete zauvijek pamtiti. Na ulazu u market sve goste pozdravlja desetak slonova u prirodnoj veličini napravljenih od drveta. Toliko su fascinantni i realno napravljeni da djeluju potpuno stvarno.

Nakon što kupite ulaznicu,  čekate longtail (uobičajen prijevoz čamcem). Tada kreće trka po kanalima kao u filmovima James Bonda. Iako možda malo djeluje užurbano, zbog velike gužve brodova, ljudi, ogoromne ponude… zapravo sva ta šarolikost oblika, boja, okusa nešto je što u potpunosti ostavlja bez daha. Već od samih boja, napunila sam baterije i inspirirala se za novu proljetnu kolekciju, koju sam odmah krenula pripremati po povratku u Zagreb.

Za one koji, osim u bojama vole nagraditi i svoje nepce, svakako bih izdvojila voće Rose apple (izgleda kao naša jabuka, a po okusu je jabuka s okusom ruže). Dojmilo me se u potpunosti. No od cijelog mnoštva divnog voća koje nikad nisam do sada probala niti vidjela istaknula bih Mangosteen (meni jedno od najljepših voćki, izgleda poput drvenih malih jabuka), Tamarid (izgleda kao kikiriki, slatkog je okusa). Nagradila sam se i fenomenalnim malim palačinkama od kokosa.

LOPOČ KAO SIMBOL PRIJATELJSTVA

Uz mnoštvo različitog bilja i cvijeća, svugdje je moguće pronaći cvjetove lopoča. Za tajlanđane ono ima posebno značenje. Koriste ga u svečanim obredima i ceremonijama te se često poklanjaju u znak prijateljstava.

Razlog štovanja cvjetova lopoča leži u vjerovanju da se ljepota cvjetova koji se uzdižu čisti iz zamuljene vode, može usporediti sa stalnom čežnjom čovječanstva za čednosti i besmrtnosti.

No da ne ostane sve samo na cvijeću i bilju, ovo inspirativno putovanje pamtit ću i po puno toplih i šarenih boja, ali prije svega i po divnim draželjubivim ljudima.

Do sljedećeg putovanja….