LELA U NEW YORK-U …… cvjetni trendovi, inspiracija i šarm New York-a

Mirela Lela Miksic - inspiracija u New Yorku 7

Dragi moji ljubitelji cvjetnog dizajna,

Dopustite mi da vas povedem na nezaboravno putovanje u grad koji nikada ne spava – New York! Putovanja su moj izvor nepresušne kreativnosti i uvijek sam otvorena za nova iskustva i inspiraciju koju svijet nudi, a New York ni ovaj puta me nije razočarao. Ovo je grad koji obiluje energijom, raznolikošću i iznenađenjima na svakom koraku, a svaka atrakcija koju sam posjetila ostavila je dubok trag na moj umjetnički pristup radu.

TIMES SQUARE: SJAJ SVJETALA I BOJA

Srce grada koji uvijek kuca punom snagom. Ova vrtoglava mješavina svjetala, zvukova i ljudi odmah je probudila moju kreativnu stranu. Inspirirana bljeskom reklama i živopisnim svjetlima, osjećala sam kako naviru ideje za cvjetne instalacije u bojama koje plešu poput svjetala na trgu. Svaki detalj Times Squarea postao je nova paleta koju ću koristiti u svojim kreacijama.

CENTRAL PARK: PRIRODA U SRCU BETONA

Zatim sam se povukla u oazu zelenila usred betonske džungle – Central Park. Ovdje, okružena mirisima cvijeća i zelenih prostranstava, pronašla sam spokoj i inspiraciju. Promatrajući cvjetne livade i boje proljetnih listova, osjećala sam kako moje ideje cvatu. Priroda je oduvijek bila moj vjerni saveznik u kreiranju cvjetnih kompozicija, a Central Park me podsjetio zašto je to tako.

MUZEJ UMJETNOSTI METROPOLITANA: PUTOVANJE KROZ VRIJEME I PROSTOR

Nema boljeg načina za proširivanje horizonta od posjeta muzeju, a Muzej Metropolitana  bio je moje utočište umjetničke inspiracije. Šetajući kroz njegove galerije, uronila sam u svijet umjetnosti i povijesti. Svaka slika, svaki kip, svaki artefakt bio je priča za sebe, poticaj za nove ideje. Ovdje sam pronašla nevjerojatne uzore i obrasce koje ću prenijeti u svoj rad.

BROOKLIYN BRIDGE: SIMBOL POVEZANOSTI I HARMONIJE

Nakon obilaska muzeja, odlučila sam se zaputiti preko Brooklyn Bridgea, simbola povezanosti između dva dijela grada. Ova impresivna građevina, koja se uzdiže iznad rijeke Hudson, podsjetila me na važnost harmonije i ravnoteže u mom radu. Baš kao što su lukovi mosta međusobno povezani, tako i u mom radu nastojim stvoriti harmoniju između boja, oblika i tekstura.

BROADWAY: SCENA ZA NEPRESUŠNU INSPIRACIJU

Naravno, posjetila sam i Broadway, gdje se umjetnost i izvedba spajaju u jedinstvenom spektaklu. Gledajući izvedbe na najpoznatijim pozornicama svijeta, osjećala sam kako se moja mašta razbuktava. Svaki plesni korak, svaki ton glazbe, svaka riječ dijaloga postali su izvor novih ideja za cvjetne kompozicije. Broadway me podsjetio na moć umjetnosti u pokretanju emocija i nadahnuća.

NEW YORK – GRAD BESKRAJNIH MOGUĆNOSTI I TRENDOVA

U New Yorku, jedan od najnovijih trendova u svijetu cvjetnog dizajna je koncept “urbane džungle”. Ova moderna estetika spaja elemente prirode s urbanim okruženjem, stvarajući jedinstvene i osvježavajuće aranžmane koji se savršeno uklapaju u gradske prostore.

Umjesto klasičnih vaza, cvjećari u New Yorku sve više koriste nekonvencionalne posude poput betonskih tegli, staklenih posuda s industrijskim elementima i raznih recikliranih posuda. Ovaj pomak prema modernim i neobičnim posudama dodaje urbani šarm aranžmanima i ističe kontrast između prirode i betona.

Što se tiče vrsta cvijeća, popularni su divlji i egzotični cvjetovi koji dodaju divlju notu urbanoj džungli. Orhideje, bromelije, anturiji i paprat posebno su tražene vrste koje se koriste za stvaranje egzotičnih i intrigantnih aranžmana. Ove biljke ne samo da dodaju boju i teksturu, već i stvaraju osjećaj tropskog raja usred gradske vreve.

Osim toga, trend “svježe ubrano” postaje sve popularniji među Newyorčanima. Ovaj pristup cvjetnom dizajnu naglašava prirodni i neobrađeni izgled aranžmana, koristeći cvijeće i zelenilo koje izgleda kao da je tek ubrano iz vrta. Ova opuštena estetika naglašava ljepotu prirode u svom sirovom obliku i savršeno se uklapa u moderni urban lifestyle.

Na kraju mog putovanja, New York me ostavio bez daha svojom raznolikošću, energijom i kreativnošću. Svaka atrakcija koju sam posjetila ostavila je svoj trag u mom umjetničkom radu, inspirirajući me da stvaram još ljepše i jedinstvenije. New York je grad beskrajnih mogućnosti za cvjetnu kreaciju, a ja sam se vratila u svoj studio puna novih ideja i entuzijazma.

Vaša Lela